Read Comments

De Bijbal

In een tijd vol vurige politiek rechtse stellingnames, gevoed door nog vuriger aanslagen, biedt De Bijbal een humoristische, genuanceerde, maar zeker niet typisch linkse kijk op het immigratie-, integrrrratie- en allround irritatieverhaal.


Bestel de Bijbal nu door 18,50* over te maken op NL82ASNB0707163927 tnv J.P. Postma

onder vermelding van je naam en adres.

* Dit is inclusief verzendkosten.


Dit staat achterop de De Bijbal

De drieëntwintigjarige online schrijfster Janneke Visch is haar eigen succesverhaal. Ze doet twee studies, onderhoudt een veel gelezen blog en ziet er goed uit. Voor een artikel over daklozen gaat Janneke op bezoek bij een slaaphuis om de hoek. Daar ziet ze een opvallend hip geklede man die in zijn eentje staat te tafeltennissen. Ze stapt op hem af, stelt zich voor en vraagt of hij haar wil helpen. Zonder zijn balletje uit het oog te verliezen, reageert de man scherp en schertsend met een compleet verhaal. Getriggerd door zijn aparte gedrag en poëtische manier van beledigen besluit Janneke om hem te interviewen. Al gauw neemt deze ‘Pras’ het gesprek volledig over en moet Janneke alle zeilen bijzetten om niet te veranderen in een voetnoot

Hoe & Waarom – De Bijbal

(Let op! Dit stukje bevat spoilers.)

Mijn crowdfundactie is een succes geworden en ik moet eerlijk bekennen dat dit mij een beetje een gevoel van trots geeft. Dat klinkt misschien bescheiden, maar dat is gewoon Gronings voor ‘ik zei het toch!’.

Mijn nuttige vaardigheden zijn hiermee in één klap verdubbeld. Behalve dromen verkopen en eitjes pocheren, kan ik nu blijkbaar ook een boek schrijven en deze, dankzij jullie, binnenkort zelf publiceren. Toch valt dit in het niet bij mijn lijst met onnuttige competenties, waaronder het kunnen afvegen van mijn achterste met mijn zwakke hand en elk gezicht kunnen herleiden tot een combinatie van twee anderen. (Michael van Praag = Bassie + Meneer de Uil)

Vanwege een gebrek aan zelfvertrouwen en matige sociale vaardigheden heb ik mij te lang op die belachelijk lange lijst gericht.Ik was bang om te falen in nuttige zaken en dat was niet helemaal onterecht. Het is daarom nog maar vijf jaar geleden dat ik serieus ben begonnen met schrijven. (Joram van der Sloot = Wayne Rooney + Wesley Sneider)

Toch was het schrijverszaadje in 2002 al geplant. Dit was de tijd van de ‘leefbaar-beweging’, maar mijn inspiratie lag vooral in het bedroevende niveau van haar tegenstrevers.
Hiernaast zag ik de evolutie van Hollands vorige mollen van dichtbij. Waar ik ben opgegroeid hadden we daarvan nog opvallend veel exemplaren. En nu werd hun positie dus overgenomen door ‘de Marokkanen’. Dat hier een boek in zat, riep oranje’s aanvoerder op weg naar onze laatste WK-finale. (Wilders + Fortuyn = de voorman van Hollands Pegida.)

Wat ik gedaan heb met mijn meest nuttige competentie is het piepkleine levensverhaal van een slecht gehechte, asperger met een kleurtje die opgroeit tussen de boeren koppelen aan het grotere verhaal van twee problematisch gehechte, naar binnen gekeerde gekleurde bevolkingsgroepen in Nederland. Het eindresultaat herbergt drie zwarte schapen, harde grappen en een boeiend verhaal.

De Bijbal geeft geen gemakkelijke antwoorden, daarvoor is integratie te ingewikkeld. Het geeft wel nieuwe inzichten, of wisten jullie al dat het ‘een Marokkaan’ wordt die ervoor zorgt dat we ons plaatsen voor dat toernooi in Rusland? (Ellie lust = Anita Witzier + Ronald Koeman)


Bestel de Bijbal nu door 18,50 over te maken op NL82ASNB0707163927 tnv J.P. Postma, onder vermelding van je naam en adres.

Dit heb ik inderdaad al eerder geopperd.


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.