Vandebron Prasad Postma

VOOR NIETS GAAT DE ZON OP

– Als kersverse medewerker van Vandebron goeie energie
schrijf ik de komende tijd over mijn ervaringen bij
één van de leukste bedrijven van Nederland –

Zoals mijn trouwe volgers weten, heb ik een tijdje geen werk gehad. Na veel brieven en een paar deprimerende sollicitatiegesprekken werd ik anderhalve week geleden uitgenodigd voor een gesprek voor de functie van Backofficemedewerker bij Vandebron, een bedrijf dat probeert om op een eerlijke manier te voorzien in de vraag naar duurzaam opgewekte energie.

Bij het inlezen voor mijn sollicitatie kwam ik erachter dat de markt voor energie, door een ingewikkeld systeem van groene stroomcertificaten, totaal niet meer transparant is. Zo krijgen veel goedwillende Nederlanders, die denken dat hun energie op duurzame wijze wordt opgewekt, de ouderwetse vervuilende variant. Bij hun contract staat Groen uit de EU, maar dit betekent helaas niet dat ergens in Europa ineens meer duurzame energie wordt opgewekt omdat zij dit bestellen.

Vandebron Prasad Postma
Foto: bckoekkoek @ Instagram

In 2013 besloten de oprichters van Vandebron hier iets tegen te doen. Hun, inmiddels meer dan 180.000, klanten weten daarom exact waar hun energie wordt opgewekt. Dit gebeurt namelijk gewoon in Nederland. Hierdoor wordt zowel onze economie als de markt voor duurzame energie gestimuleerd en dat sprak mij erg aan.

Dat aan eerlijkheid een prijskaartje zit, leek mij logisch. Toch betalen kleine gezinnen bij Vandebron maar een paar euro per maand meer voor echt goeie stroom. Hiernaast kies je bij mijn favoriete werkgever zelf welke CO2-compensatie je wilt voor hun gaslevering. Ook dat gaat daar dus duidelijker en duurzamer dan bij de meesten.

Tijdens mijn sollicitatiegesprek merkte ik dat deze heldere blik op onze toekomst ook doorscheen in de koppies van de mensen die er werken. Ik had voor het eerst het gevoel dat ik 100% eerlijk kon zijn over mijn ietwat lastige achtergrondverhaal en dat voelde zalig.

Ze kregen nog meer mensen op gesprek, dus ik moest nog even wachten op de uitslag. Na een week waarin ik mij voelde als Duncan Laurence tijdens de puntentelling van het Eurovisiesongfestival kreeg ik eindelijk het verlossende telefoontje. Blijkbaar waren mijn interviewers net zo enthousiast over mij als ik over hen. Een week later (16-05) mocht ik al beginnen.

Vandebron Prasad Postma
Foto: bckoekkoek @ Instagram

Ik schrijf dit in het weekend na mijn eerste 2 werkdagen in meer dan een jaar. De collega’s met wie ik tot nog toe heb gesproken, zijn allemaal belachelijk aardig. Hiernaast oogt het werk, puur technisch gezien, lekker uitdagend. Toch zijn er een aantal zaken waarvan ik denk dat ze net iets beter kunnen. Wanneer ik wat meer geworteld ben, hoop ik deze aan te kunnen kaarten en ik weet bijna zeker dat ze hier bij Vandebron voor openstaan.

Wil je weten of ik volgende week nog steeds zo lyrisch ben over mijn nieuwe ‘baas’, of dat ik dan misschien al ben ontslagen, hou dan dit blog in de gaten.

Kijk ondertussen even op onze website om te zien of het verhaal achter Vandebron jou ook aanspreekt en of onze prijzen een beetje bij jou passen. Let op! We zijn dus niet de goedkoopste leverancier, maar ouderwets opgewekte energie is op de lange termijn stukken duurder.

Als je besluit om je bij ons aan te melden, hoop ik dat je ook mijn naam even noemt, want dan krijg ik een bonus. Zomaar ;)

Een gedachte over “VOOR NIETS GAAT DE ZON OP”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.