Read Comments

VIERKANTE BALLEN

VIERKANTE BALLEN

Daar zat ik dan in mijn joggingbroek met quarantaine-kapsel, languit op de bank van mijn veel te knappe vriendin. Deze avond zou hoe dan ook niet eindigen in hete seks, want zij ging zo naar bed en ik had Ajax’ nederlaag nog lang niet verwerkt.

Natuurlijk boeide het me niet wat de andere teams deden voor die toeschouwerloze tribunes, maar ik ben verslavingsgevoelig en blijkbaar niet aan haar. Ik negeerde de inkijkoutfit van mijn vriendin, aka ‘de Knappe’, en liet ZIGGO voor mij schakelen.

“Ik denk dat het leuk is om een nieuwe serie te kijken” zei de Knappe, zonder enige vorm van schaamte aangaande die romantiek vernietigende aanname. “Wat heb je in de aanbieding?” vroeg ik, waarop zij aankwam met één of andere schaakserie uit Amerika.

Op eenzame hoogte
“Daar las ik al over in de Volkskrant” zei ik, gevolgd door het gejatte: “Heeft niks met schaken te maken!” Ik speel dat spelletje zelf nu ongeveer een jaar, via een app en alleen korte potjes op de pot. Dus hoewel die opmerking net zo goed over mijn eigen aambeikweektijd kon gaan, ging ik toch nog even verder vanaf mijn veel te hoge paard. “Ik zal jouw suffe serietje een eerlijke kans geven, maar als ik één stuk verkeerd zie staan, schakel ik direct weer terug naar mijn benopte ballerina’s!”

Vierkant fantastisch
Ineens was het anderhalf uur later en vroeg ik, zonder enige vorm van schaamte: “Nog eentje?” Smekend keek ik de Knappe aan. The Queen’s Gambit, zoals de betreffende Netflixkraker heet, bleek ronduit fantastisch! Er werd niet uitgebreid stilgestaan bij de regels of de vele, vele, vele variaties, maar het liet wel precies zien waar schaken om draait. Diep(on)zinnig dansen op de vierkante centimeter en de ander verslaan.

Pretentieuze puristen mogen schrijven wat ze willen, maar er is niets lekkerder dan het moment waarop het ritme van je tegenstander stokt, wanneer hij of zij doorkrijgt dat alles om zijn koning in elkaar stort. Die kop, dat is waarom ik mij iedere dag minimaal 10 minuten op dat bord stort.

Ben jij ook al lang en breed uitgen**kt. Probeer dan eens The Queen’s Gambit en zoek mijn naam op die ene schaakapp. Misschien kunnen we een keertje samen dansen zonder ons te schamen voor allerhande hoekige kapsels en relaties.

Tags:
Categories review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.