Read Comments

The After App

Maar waarom zei ze dat? Waarom zeiden al Mathilde’s vriendinnen hetzelfde en waarom wist ik toen nog helemaal van niks?

THE AFTER APP

Beyonce was in Amsterdam dit weekend. Ik volg haar niet echt, check soms hoe klein haar pakjes zijn, maar ze is hartstikke lekker bezig. Ik doel natuurlijk op haar carrière, want volgens mij gaat het minder goed in haar liefdesleven. Omdat ik zelf niet bij haar optreden in het toekomstige Johan Cruiyjijyeifffstadion was en ik nu al dik dertig seconden stil ben, zeg ik gauw: ‘Eh… ik ben op date geweest’.

Ik zeg dit tegen mijn moeder die me belt met de vraag of ik nog iets leuks heb gedaan. Vroeger praatte ik nooit met haar over dit soort zaken, maar de laatste jaren doe ik het vaker. Dat ik nu begon over een eerste date was blijkbaar toch verrassend, want mijn mama’s reactie laat lang op zich wa… ‘Oh ja, het is dus uit met Mathilde, mam.’ Het blijft nog even stil gevolgd door: ‘Misschien had je beter daarmee kunnen beginnen, Pras. Maar goed, dit had je allang aan zien komen, nietwaar?’

Nu blijf ik stil. Waarom zegt ze dat? Waarom zeiden al Mathilde’s vriendinnen hetzelfde en waarom kwamen wij daar zelf pas na een half jaar achter? Met ‘wij’ bedoel ik natuurlijk Mathilde, want ik begrijp er nog steeds geen r**t van.

Op de avond dat Mathilde het uitmaakte, zei ze dat ze het eigenlijk na onze eerste date al had geweten, als ze eerlijk was geweest en ineens kreeg ik een briljante ingeving. Dit idee was, zoals alle briljante ideeën behalve de Brazilian wax, gebaseerd op een hele logische vraag. Waarom zijn er zo verschrikkelijk veel mogelijkheden om een date te scoren, maar is er nog niets om je te helpen bij de evaluatie?

Ik drukte mijn moeder weg en begon dit idee verder uit te werken, hopend dat ik ‘doei’ had gezegd. Het moet toch mogelijk zijn om iets te creëren dat je helpt om beter te beoordelen hoe een date is gegaan; een app die je helpt voorspellen hoe de ander het zou doen op de lange termijn, die je stimuleert om eerlijk te zijn naar jezelf en elkaar?

Mijn app toont een, constant van volgorde veranderende, lijst met stellingen die elk ongeveer tien
seconden blijven staan. Binnen die tijd moet je op één van de hoeken drukken, maar je mag de stelling natuurlijk ook swipen.

Wanneer je alle stellingen hebt gehad geeft de After App drie rapportcijfers: Eén voor de mate van plezier, eentje voor de kwaliteit (waarmee wordt gedoeld op zaken als op tijd komen, de anders outfit en de gekozen locatie) en eentje voor de voorspelde duurzaamheid.

In de betaalde versie kan je deze cijfers vergelijken met die van de andere partij en word je gewezen op eventuele gevaren voor de lange termijn. Hierbij horen ook tips met belangrijke gespreksonderwerpen voor een eventuele vervolgdate, bijvoorbeeld over het tempo waarin jullie verder willen gaan.

Een leuk extraatje van de betaalde versie is dat er wordt gekeken naar wat voor type jouw date was tijdens het beoordelen. Zat de ander vooral met de duim naar links- en rechtsboven te swipen, of was zijn of haar mening meer gematigd?

Natuurlijk is het belangrijk dat de drie minuten durende test eerlijk wordt ingevuld om te kunnen helpen, maar voor de zekerheid bevat ze ook een aantal controlevragen. Dit zijn stellingen waar iedereen het sowieso mee eens of oneens is zoals ‘Was het handig van Cameron om zo’n simpel referendum uit te schrijven?’ en ‘Is Jay Z racistisch omdat hij op zwarte piet lijkt?’. Resultaten van de ander worden pas aan elkaar kenbaar gemaakt als beide partijen hiermee hebben ingestemd en de ‘test’ ook helemaal hebben gemaakt.

Nadat ik de app in mijn hoofd heb geperfectioneerd, besluit ik om Mathilde te bellen en te vragen: ‘Hoe wist jij dat we uit elkaar zouden gaan? Hoe had jij het direct al kunnen weten?’ Opnieuw een stilte gevolgd door: ‘Je had het al direct over hoe ik mijn haar droeg en vervolgens keek je naar beneden…’

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.