Read Comments

VIERKANTE BALLEN

VIERKANTE BALLEN

Daar zat ik dan in mijn joggingbroek met quarantaine-kapsel, languit op de bank van mijn vriendin, aka De Knappe. Deze avond zou vast niet eindigen in hete seks, want ik zat klaar voor een avondje Ajax, dus ging zij vast zo naar bed.

Natuurlijk boeide het mij niet echt wat onze Godenzonen deden voor die toeschouwerloze tribunes, maar ik ben verslavingsgevoelig en blijkbaar niet aan haar. Ik negeerde haar inkijk en deed de tv iets harder.

“Ik denk dat het leuk is om een nieuwe serie te kijken” zei de Knappe ineens, zonder enige vorm van schaamte.

“Wat heb je in de aanbieding?” vroeg ik quasi-geinteresseerd, waarop zij aankwam met één of andere schaakserie uit Amerika.

Op eenzame hoogte
“Daar las ik al over in de Volkskrant” zei ik, gevolgd door het gejatte: “Heeft niks met schaken te maken!”

Ik speel dat spelletje zelf nu ongeveer een jaar, via een app en alleen korte potjes op de pot. Dus hoewel die opmerking net zo goed over mijn aambeikweektijd kon gaan, deed ik toch nog een gemene set vanaf mijn veel te hoge paard. “Ik zal jouw suffe serietje een eerlijke kans geven” zei ik. “Maar als ik één stuk verkeerd zie staan, schakel ik direct weer terug naar mijn benopte ballerina’s!”

Vierkant fantastisch
Ineens was het 3 kwartier later en vroeg ik: “Zullen we anders nog eentje kijken?” zonder enige vorm van schaamte.

Smekend keek ik de Knappe aan, want The Queen’s Gambit, zoals de betreffende Netflixkraker heet, bleek magistraal!

In deze serie wordt niet uitgebreid stilgestaan bij de regels of de vele, vele, vele variaties. Maar het liet wel precies zien waar schaken om draait, het diep(on)zinnig dansen op de vierkante centimeter en je tegenstander genadeloos verslaan.

Pretentieuze puristen mogen schrijven wat ze willen, maar de kern van deze serie klopt. Er is niets lekkerder dan het moment waarop het ritme van je tegenstander stokt, wanneer hij of zij doorkrijgt dat alles in elkaar stort. Die ingebeelde kop, dat is waarom ik mij iedere dag minimaal 10 minuten op dat bord stort.

Ben jij ook al lang en breed uitgen**kt. Probeer dan ook eens The Queen’s Gambit en zoek mijn naam op die ene schaakapp. Misschien kunnen we daar dan eens samen dansen, zonder ons te schamen voor allerhande hoekige kapsels of relaties.

Tags:
Categories review

1 reactie

 • De AndereKnappe 14 augustus 2021

  Hallo,
  Ik ben nog niet lang en breed uitgen**kt. Goede series kijken is even weg zijn. Daar houd ik van.
  Bij schaken zoekt mijn brein naar oplossingen die niet voor de hand liggen voor mezelf en de tegenstander.
  Bedankt voor je stuk. Mooi geschreven.
  Grtjs, de AndereKnappe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.